Senior Commercial Controller

Senior Commercial Controller

Organisatie

ForFarmers, gevestigd in Lochem is een beursgenoteerde, internationaal opererende voeronderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische) veehouderij. De onderneming is actief in Nederland, Duitsland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. 

Zij zetten zich in “For the Future of Farming”: voor de continuïteit van het boerenbedrijf en voor een financieel gezonde agrarische sector die nog vele generaties een duurzame rol zal spelen in de maatschappij. De focus ligt op het versterken en uitbreiden van hun kernactiviteiten en de onderneming oriënteert zich op kansen in verschillende groeimarkten. Om deze groei te bereiken is de strategie Build to Grow 2025 ontwikkeld.

ForFarmers maakt een cruciaal onderdeel uit van de voedselketen, met klanten in het hart van de Nederlandse maatschappij en het landschap. Focus op duurzaamheid en circulariteit van de voedselketen staan hoog in het vaandel. Door intensief met klanten samen te werken biedt ForFarmers hen concreet resultaat: een beter rendement, een gezondere veestapel en een hogere efficiëntie. Dit wordt gerealiseerd met een aanbod van maatwerk en Total Feed-oplossingen met een gerichte aanpak, ondersteunt door gespecialiseerde en deskundige professionals.

Met een afzet van 10,1 miljoen ton diervoeders op jaarbasis is ForFarmers marktleider in Europa. ForFarmers heeft circa 2.600 medewerkers in dienst. De omzet bedroeg in 2019 circa € 2,5 miljard. Nederland is, naast het thuisland, qua omzet en winstgevendheid de grootste markt voor ForFarmers.


Senior Commercial Controller Profiel

In de rol van Senior Commercial Controller maak je onderdeel uit van het Finance team voor ForFarmers Nederland en rapporteer je rechtstreeks aan de Finance Director Nederland. Je fungeert als financiële rechterhand en sparringpartner van de Business Unit Directors. 

Als Commercial Controller maak je tevens onderdeel uit van de management teams van de Business Units. Je geeft in deze functie geen leiding maar bent wel in staat om effectief samen te werken met collega’s vanuit uiteenlopende disciplines. Daarnaast vervul je een belangrijke coaching rol voor de junior controllers in het team en help je actief mee om het finance team verder te ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als  op basis van de softs-skills. Je werkt nauw samen  met de diverse Business- en  Financial Controllers en het Financial Shared Service Center in Nederland en hebt ook contact met niet-financiële collega’s (primair Sales, maar daarnaast ook Marketing, Pricing Managers en Inkoop) die werken voor ForFarmers in Nederland en/of andere landen. 

De standplaats is Lochem, op het internationale hoofdkantoor van ForFarmers. Daarnaast zal de Senior Commercial Controller regelmatig aansluiten bij commerciële team meetings die verspreid door het land plaatsvinden. De aard van de werkzaamheden, alsmede de ondersteunende infrastructuur vanuit ForFarmers, maken deze functie bij uitstek flexibel qua werklocatie. Het is hierdoor goed mogelijk om deze functie voor ongeveer 40-50% van de tijd vanuit huis te vervullen. 

Als Commercial Controller geef je gevraagd en ongevraagd analyses op de prestaties van de Business Units, met name op het gebied van volume en winstgevendheid. Hierbij kijk je niet alleen terug naar behaalde resultaten, maar ben je ook bezig met toekomstgerichte scenario’s en voorspellingen om actief te ondersteunen bij de sturing van de business en het faciliteren van besluitvorming hieromtrent. 

In deze functie opereer je in het hart van commerciële besluitvorming en pricing strategie. Inzicht in kosten van grondstoffen, productie, logistiek en commerciële kortingen zijn cruciaal in deze ‘low margin high volume’ business om te kunnen sturen op positieve marges. ForFarmers is zich in toenemende mate aan het richten op innovatieve prijsvorming strategieën. 

Je weet goed de balans te bewaken tussen het challengen van de business en het samenwerken om resultaat te behalen. Daarnaast weet je jouw diepe kennis van de business en strategie van de onderneming door te vertalen naar het zetten van de juiste KPI’s. Je bent in staat om complexe analyses uiteindelijk op een begrijpelijke manier terug te koppelen aan stakeholders met uiteenlopende achtergronden. Binnen ForFarmers is er veel focus op het verder stroomlijnen en optimaliseren van interne processen, zeker ook binnen de financiële teams. Je bent dan ook in staat om pro-actief nieuwe rapportages, dashboards en werkwijzen te initiëren en je krijgt er energie van om jezelf en je collega’s continue te blijven verbeteren. Het goed kunnen doorgronden van de business en de resultaten inzichtelijk maken om de juiste acties te destilleren is de essentie van deze rol. Als Commercial Controller kijk je kritisch naar de huidige werkwijze en processen en implementeer je nieuwe (BI) rapportages die de organisatie meer inzicht geven. Hierbij helpt het als je eerder opgedane controlling ervaring kunt meebrengen die je hebt opgedaan in een commerciële (B2B) omgeving, dicht op het hart van de commerciële besluitvorming. Samenvattend een change-management uitdaging waarbij je de business gebruikers mee moet kunnen nemen in veranderingen

ForFarmers opereert in een uitdagende markt die aan de vooravond van een consolidatieslag staat. De markt is in dat opzicht volop in beweging. Door overnames/samenwerkingen ontstaan veel interessante (financiële) vraagstukken op gebied van business cases en pricing. In deze rol is er veel ruimte voor eigen initiatief en ontplooiing. Door de ruimte die wordt geboden binnen de organisatie kun je als Commercial Controller ook daadwekelijk impact maken en is toegevoegde waarde potentieel evident.

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden: 

 • Adviseert en ondersteunt het management op de (financiële) prestaties van de commerciële Business Units binnen ForFarmers Nederland;
 • Fungeert als een sparringpartner voor de Business Unit Directors en overige MT leden;
 • Vervult een coachende rol richting de (junior) controllers in het finance team en ontwikkelt zich hierin tot de natuurlijke rechterhand van de Finance Director; 
 • Zorgt gevraagd en ongevraagd voor tijdige en accurate financiële inzichten, plannen, rapporten en budgetten, waarmee je het management faciliteert in het nemen van de juiste beslissingen;
 • Levert een belangrijke bijdrage aan het verder verbeteren van de financiële ondersteuning van de business en weet wat er nodig is om veranderingen doorgevoerd te krijgen. Komt hierin nadrukkelijk ook zelf met nieuwe ideeën en kan bestaande patronen constructief challengen;
 • Je hebt een leidende rol bij de totstandkoming van budgetten, forecasts en overige toekomstgerichte scenario’s. Je maakt hierbij het voorspellen van de business ‘simpel’ en levert niet alleen cijfers op, maar vooral het commerciële verhaal met duidelijk inzicht in gedane aannames en mogelijke scenario’s;
 • Je zorgt voor naleving van regelgeving en interne en externe rapportagestandaarden;
 • Actieve participatie in het tot stand brengen van complexere en grotere deals met klanten en partners, waarbij pricing strategie een belangrijk onderdeel is;
 • Verdere professionalisering van het gebruik van (Power-) BI, optimalisering van management rapportages en overige stuurinformatie;
 • Actief samenwerken in de business, ook buiten de financiële kolom.


Ideale Senior Commercial Controller kandidaat

De ideale kandidaat is een initiatiefrijke, commercieel ingestelde financial met leiderschapskwaliteiten die verbinding kan maken op inhoud en proces. Voor deze rol moet je stevig in je schoenen staan, aangezien het een concurrerende markt betreft en er intern een behoorlijke change management uitdaging ligt. Met jouw persoonlijkheid en leiderschapskwaliteiten neem jij de business gebruikers mee in deze veranderingen. Idealiter heb je al business controlling ervaring opgedaan in een commerciële B2B omgeving, waardoor je proactief met nieuwe inzichten en suggesties kunt komen. 

Je maakt makkelijk verbinding met commerciële collega’s en weet goed de brug tussen slaan tussen jouw finance vak en de markten waarin deze collega’s dagelijks opereren. Je bent scherp op cijfers, maar wel met een commerciële touch. Je hebt een eigen mening en bent kritisch als het moet, maar altijd wel vanuit een oprechte intentie om de business vooruit te helpen. 

Daarnaast ben je bedreven in het coachen en begeleiding van (junior) controllers, ook al geef je formeel geen leiding. Je ontwikkelt je hierin tot de natuurlijke rechterhand van de Finance Director. Je bent ambitieus en wilt jezelf en de mensen om je heen graag verder ontwikkelen. 

En tenslotte ben je een leuke collega om mee te werken en breng je een gezonde dosis humor mee. Bij ForFarmers wordt hard gewerkt en zij geloven erin dat de medewerkers alleen het beste uit zichzelf kunnen halen als zij hun werk met veel plezier en vanuit een sterk team-gevoel doen. 

Achtergrond 

 • Afgeronde WO opleiding, eventueel aangevuld met RA/RC;
 • Minimaal 7 jaar relevante ervaring, bij voorkeur in een internationale organisatie, o.a. in de rol van Commercial Controller;
 • Ervaring/affiniteit met samenwerking met commerciële teams;
 • Kennis van ERP (SAP/BW) en (de implementatie van) BI tooling;
 • Sterk ontwikkeld in MS Office (Excel);
 • Ervaring met projectmanagement en/of verandertrajecten;
 • Goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden;
 • Stressbestendig, voelt zich thuis in een zeer dynamische, volatiele markt;
 • Sterke conceptuele vaardigheden; 
 • Ervaring met procesverbetering of projectmanagement;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Werken bij ForFarmers betekent werken bij een internationaal groeiende onderneming die volop in beweging is. Dit betekent uitdaging, een informele werksfeer en ruimte voor snelle (persoonlijke) groei. 


Locatie

Lochem


salaris

Marktconform