CFO

De organisatie

Onze klant is een familie onderneming en al generaties actief in food productie. De organisatie staat voor een dynamische nieuwe fase waarbij ze kritisch kijkt naar de eigen performance om zich optimaal klaar te maken voor de toekomst. De onderneming heeft een substantiële grootte, zowel qua omzet als mensen.

De versterking en professionalisering gaat zowel over mensen, processen en systemen. En uiteraard over innovaties en de daarmee gepaarde gaande investeringen. De organisatie heeft een lange geschiedenis maar de ombouw van de organisatie heeft iets weg van een ‘scale up opdracht’ in een volwassen bedrijf. Er zijn cruciale strategische uitdagingen en onderwerpen die vragen om daadkrachtig, pragmatisch maar bovenal ondernemend leiderschap. Leiderschap dat past bij een bedrijf in transitie. Leiderschap dat zich richt op continu verbeteren in plaats van ‘branden blussen’. En leiderschap dat het goede voorbeeld geeft, inspireert en denkt in kansen en mogelijkheden.

Het functieprofiel

Het is noodzakelijk om als CFO een stimulerende, maar bovenal kritische co-pilot van de CEO en klankbord van het MT te zijn. Dit doe je door jouw eigen mening te vormen en hebben, een goede discussie niet uit de weg te gaan en je op een constructieve, transparante manier communiceert. 

 • Lid van het MT van de organisatie en verantwoordelijk voor het opbouwen van goede, constructieve relaties met alle interne en externe stakeholders.
 • Medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de business strategie, onderbouwen van investeringsbeslissingen (Capex), ondersteunen van commerciële onderhandelingen en het monitoren en bijsturen van de strategie on the go. Vertalen van strategisch plan naar solide budget, (cash flow) forecasting en performance reporting processen. 
 • Verzorgen van interne en externe management reporting voor de belangrijke stakeholders. Analyseren van business performance, proactief (bij)sturen om ervoor te zorgen dat de gestelde doelen worden behaald en verzorgen van adhoc analyses ten behoeve van de business.
 • Eindverantwoordelijk voor de administratie en in- en externe verslaglegging, waaronder opstellen van de geconsolideerde jaarrekening in samenwerking met het Finance team en accountant. Tijdige en correcte financiële verslaglegging en rapportage aan relevante stakeholders.
 • Samen met het team verantwoordelijk voor solide controls op kosten en marges en relevante interne en externe rapportages. 
 • Verantwoordelijke voor Juridische en Fiscale Zaken, en Internal Control/Risk Management.
 • Mede bepalen van de IT strategie en moderniseren van systeemlandschap, coördinatie van IT aangelegenheden en projecten,  in samenwerking met IT afdeling van de holding, 3e partijen en IT service partners.

"Ideale positie voor ondernemende CFO. Strategisch sterk, authentiek leider en echte teamspeler."

Het gewenste kandidaatprofiel

Als CFO breng je meer dan de technische competenties op het gebied van Finance alleen. Je hebt laten zien dat je visie hebt op de toekomst en die visie door kan vertalen naar iedereen binnen de organisatie. De fase waar de onderneming zich in bevindt maar ook naar toe moet bewegen, vraagt om een hybride CFO. Iemand die de strategische agenda begrijpt, de juiste kritische vragen durft te stellen en begrijpt wat er nodig is om het operationeel uitvoerbaar te maken. Deze competenties passen bij een ondernemende CFO die mensen binnen en buiten de organisatie verbindt en snel kan schakelen tussen conceptueel en operationeel niveau. 

Verder sta je met beide benen op de grond, heb je flair, ben je pragmatisch en heb je een sterk resultaatgerichte, houding. Je hebt veel energie en bent in staat goede en duurzame relaties op te bouwen en te onderhouden. Je begrijpt bovenal de balans en setting van een familiebedrijf zonder jouw authenticiteit als ondernemende CFO te verloochenen. 

Specifieke criteria

 • Afgeronde Master opleiding aangevuld met een RA of RC opleiding.
 • Uitgebreide, eindverantwoordelijke Finance ervaring in een business Finance positie. Ervaring binnen een (Food) productie onderneming heeft een zeer sterke voorkeur. Ervaring in een FMCG organisatie is een pre.
 • Ervaring met het creëren van een “moderne” Finance en IT functie. Het optimaliseren van informatie creatie ten behoeve van optimaliseren van performance (i.e. operational excellence).
 • Ervaring met (de implementatie en optimalisatie van) IT/ERP/BI-systemen en de toepassing ervan.
 • Snapt als geen ander het belang van krachtige management reporting en inzichten om alle leidinggevenden op de juiste (effectief en efficiënt) manier bij te kunnen laten dragen aan het organisatiedoel.

Relevante competenties

 • Sterke communicatieve- en presentatie vaardigheden.
 • Evenwichtige, verbindende persoonlijkheid die energie brengt en in staat is om gemakkelijk draagvlak en teamgevoel te creëren en te behouden.
 • Hoge mate van persoonlijke integriteit in combinatie met een ondernemende/pragmatische instelling. Denkt mee met de business en is altijd het financiële geweten.
 • Teamcoach met een natuurlijke interesse in mensen, beweegt zich gemakkelijk binnen en buiten de organisatie in verschillende lagen.
 • Proactieve en kritische instelling, oplossingsgericht, accuraat en hands-on mentaliteit. Je bent in staat zowel op strategisch als operationeel niveau te schakelen.
 • Accuraat, hoge mate van scherpte en begrip van details, maar ook in staat hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

Heb je interesse?

Wil je meer weten over de functie of het uitgebreide functieprofiel ontvangen neem dan contact op met Emile.

Referentie: LIEI06283